Afectiuni rinichi

Rinichii au mai multe funcții importante pentru organism. Ei îndepărtează deșeurile și lichidul suplimentar din corp, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, contribuie la menținerea oaselor puternice și acționează pentru a menține cantitatea potrivită de minerale din sânge. Pielea uscată și cu prurit poate fi un semn al unei anomalii a sistemului mineral și osos care însoțește adesea bolile renale avansate, atunci când rinichii nu mai sunt capabili să păstreze echilibrul corect de minerale și substanțe nutritive din sânge.

Boala cronică renală este o pierdere progresivă a funcției renale pe o perioadă de luni sau ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre minuscule, numite nefroni. Atunci când nefronii se deteriorează, rinichii încep să nu mai funcționeze cum trebuie. Timp de o anumită perioadă, care variază de la persoană la persoană, nefronii sănătoși își pot asuma munca suplimentară. În timp, însă, dacă boala nu este descoperită și tratată corespunzător, tot mai mulți nefroni vor fi afectați, iar cei sănătoși nu vor mai putea să filtreze sângele suficient de bine pentru a ne menține sănătoși.

O persoană își poate pierde până la 90% din funcțiile renale înainte de a prezenta simptome. Semnele unei afectări renale avansate includ oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea poftei de mâncare, glezne umflate și prezența sângelui în urină. Analizele de sânge sau de urină simple, efectuate anual, pot evalua funcția renală și pot semnala o eventuală problemă.

Bolile rinichilor pot varia în severitate și pot afecta diverse părți ale acestor organe vitale.

10 Boli ale rinichilor:

  1. Insuficiența Renală Cronică (IRC) este o afecțiune progresivă în care funcția rinichilor scade treptat pe o perioadă de timp. Poate fi cauzată de diverse boli, inclusiv diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.

  2. Nefropatia Diabetică este o complicație a diabetului zaharat, în care nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează rinichii, ducând la deteriorarea lor.

  3. Litiaza Renală (Calculi Renali), reperzintă formarea de pietre la nivelul rinichilor sau căilor urinare, care pot provoca durere severă și probleme în eliminarea urinei.

  4. Infecții Renale cum ar fi: pielonefrita, o inflamație a țesutului renal, cauzată adesea de bacterii care pătrund în rinichi de la tractul urinar.

  5. Glomerulonefrita este o inflamație a glomerulilor, structurile din rinichi responsabile pentru filtrarea sângelui.

  6. Boala Polichistică a Rinichilor (BPR), este o afecțiune genetică în care se formează chisturi (saci plini cu lichid) în rinichi, afectându-le funcționarea.

  7. Tubulo-interstițială Nefrită, reprezintă inflamația care afectează tubii mici din rinichi și țesutul lor înconjurător.

  8. Hidronefroză, este o acumulare de lichid în rinichi, adesea cauzată de o obstrucție care împiedică scurgerea normală a urinei.

  9. Boala Alport, o boală genetică rară care afectează glomerulii rinichilor, provocând pierderea progresivă a funcției renale.

  10. Sindromul Nefritic, reprezintă un grup de afecțiuni care cauzează inflamație și daune la nivelul glomerulilor.

Este important să se sublinieze că tratamentul și prognosticul depind de tipul și stadiul specific al bolii renale, iar diagnosticul și gestionarea acestor condiții ar trebui făcute sub supravegherea unui profesionist medical.

Semnale de alarmă ale afecțiunilor renale:

⭐ Oboseală, lipsa de energie sau probleme cu concentrarea, o complicație a bolilor renale este anemia, care poate provoca slăbiciune. O scădere severă a funcției rinichilor poate duce la acumularea de toxine și impurități în sânge, ceea ce duce la senzații de oboseală. ⭐ Probleme cu somnul
⭐ Pleoapele umflate și pungile de sub ochi se pot datora faptului că o cantitate mare de proteine se scurge în urină.
⭐ Glezne și picioare umflate. Scăderea funcției rinichilor poate duce la retenția de sodiu, cauzând umflarea picioarelor și a gleznelor (edem). Pe de altă parte, acest simptom poate fi, de asemenea, asociat și bolilor de inimă, bolilor de ficat și problemelor cronice ale venelor de la nivelul picioarelor.
⭐ Dezechilibrele electrolitice pot rezulta din afectarea funcției renale. De exemplu, nivelurile scăzute de calciu și fosfor pot contribui la crampe musculare.

Recomandări suplimente in afecțiuni ale rinichilor:

⭐ Cordiceps se administreaza pe meridianul rinichi la ora 17:00, 2 capsule
⭐ Calciu nutritiv 1 plic dizolvat in 100ml apa calduta se administreaza la ora17,00-17,15
⭐ Usturoi si reishi  1 capsula de 3 ori pe zi