Insomnia,

Insomnia este o afectiune care afecteaza persoanele indiferent de varsta si sex, mai des intalnita la femei. Afectiunea poate fi o consecinta a schimbarilor hormonale, a menopauzei sau a menstruatiei, poae sa fie motivul pentru care femeile sufera de insomnie mai mult decat barbatii.

Reprezinta o tulburare a somnului care se manifesta prin reducerea duratei sau profunzimii lui si poate fi generata de boli febrile, cardiovasculare, nevralgii, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, emotii puternice.

Cauze: regimul de viata agitat, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, consumul exagerat de cafea, aciditatea gastrica, privitul ore intregi la televizor, tutunul, stresul

Recomandari

Simptome secundare ale insomniei:

  • Dificultate de a adormi
  • Faptul ca persoana se trezeste de mai multe ori pe parcursul noptii.
  • Somn agitat
  • Stari de irascibilitate, anxietate, depresie, letargie, faptul ca noaptea organismul nu se poate odihni suficient face ca a doua zi persoana sa fie obosita si irascibila. Se poate ajunge pana la stari anxioase sau chiar depresive.
  • Persoana care nu se poate odihni suficient pe timpul noptii a doua zi va avea o capacitate de concentrare redusa.
  • Persoana care sufera de insomnie are senzatia ca este permanent obosita.
  • Migrenele pot fi accentuate de insomnie.
  • Persoanele care au insomnie sufera, cel mai adesea, de intestin iritabil, indigestie sau arsuri la stomac. Exista aici un adevarat cerc vicios, pentru ca unele probleme gastrointestinale pot duce la insomnie, iar pe de alta parte insomnia poate fi o cauza a stomacului deranjat.

Un supliment care ar putea ajuta la tratarea insomniei este Extractul de jujube 

Sunt  plante care pot avea un efect usor calmant: Passiflora, deditelul, iasomia galbena

Sunt recomandate meditatiile, yoga, pentru echilbru( trup-minte-suflet)

Este foarte important sa mancam sanatos pe parcursul zilei, dar mai ales sa fim atenti la ce mancam seara. Regula de baza este aceea ca ar trebui sa nu mancam inainte de a merge la culcare,Deoarece stomacul va fi ocupat cu digestia in loc sa se odihneasca.

Alimente care se recomanda a fi evitate la cina: carne procesata, afumata, branzeturi, alimente care sunt greu de digerat: broccoli, varza, fasole, castraveti, bauturi care contin cofeina, alcool, ciocolata.

Insomnia se poate  trata si "educa",ar fi bine sa folosim dormitorul doar ca spatiu pentru somn si sa-l amenajam corespunzator. Asigurarea conditiilor adecvate pentru somn implica liniste, intuneric, temperatura moderata.Faptul ca te culci si te trezesti cam la fel in fiecare zi iti va "programa" corpul sa doarma mai bine 

Somnul va fi intotdeauna o necesitate pentru o viata sanatoasa si plina de provocari.