Afectiuni dermatologice

Vitiligo este o afectiune care duce la aparitia de pete albe pe suprafata pielii, provocate de distrugerea sau slabirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea pielii). Vitiligo afecteaza doar culoarea pielii, textura si celelalte calitati ramanand normale. Vitiligo afecteaza 1% - 2% din populatie si apare in general inaintea varstei de 20 ani.Persoanele afectate de vitiligo prezinta un risc crescut de cancer de piele, deoarece zonele depigmentate nu sunt protejate impotriva razelor solare.

Manifestari: aparitia pe piele a unor pete albe cu contur bine definit

Depigmentarea se produce in special: pe organele genitale, la nivelul axilelor, pe zonele expuse la soare: maini, picioare, fata si buze, pe zonele supuse frictiunii (genunchi). Pot aparea,in urma unui soc emotional sau stres puternic.

Psoriazisul reprezinta o boala de piele care afecteaza ciclul de viata al celulelor. In mod normal, unei celule nou formate ii trebuie aproximativ o luna pentru a ajunge din stratul cel mai profund al pielii, unde s-a format, in stratul cel mai superficial, unde moare si se descuameaza. In psoriazis tot acest ciclu dureaza doar o zi. Celulele se divid rapid, formand cruste sidefii usturatoare, zone rosii si uscate care uneori sunt dureroase. Psoriazisul este o boala cronica, care persista vreme indelungata. )

Simptome:  arii cutanate usor tumefiate, cu margini rosii si acoperite cu cruste (scuame) mari, de culoare alba sau alb-argintii  tegumentul afectat se fisureaza si zonele respective devin dureroase. Uneori pot aparea pruritul (mancarimi) sau dureri articulare.

Eczema reprezinta un grup de afectiuni care se manifesta prin inflamatia pielii, insotita de eritem, microvezicule, scoame si de prurit.Aceasta poate aparea in primii ani de viata, putand fi observata si in randul sugarilor. Eczema este cea mai frecventa boala de piele, aproximativ 20% din populatia globului suferind de aceasta problema.

Tratament