Cum Se Manifestă Acneea, Care Sunt Cauzele?

Acneea, o tulburare a pielii, afectează mulți oameni, în special adolescenți, dar poate persista și în viața adultă. Se caracterizează prin apariția coșurilor, punctelor negre și roșii, fiind adesea localizată pe față, spate și piept. Este important să înțelegem mecanismele acneei, manifestările sale și cauzele profunde pentru a adopta o abordare eficientă în tratament.

Ce este acneea? Acneea este rezultatul unui proces complex care implică producția excesivă de sebum, înfundarea porilor cu celule moarte ale pielii și proliferarea bacteriilor, în special Propionibacterium acnes. Aceste factori duc la inflamații, formând coșuri, și la apariția punctelor negre când porii sunt obstruați de sebum și celule moarte ale pielii.

Cum se manifestă acneea? Manifestările acneei variază de la coșuri mici și puncte negre până la leziuni inflamatorii mai mari, cunoscute sub numele de chisturi sau noduli. Persoanele cu acnee pot experimenta senzații de mâncărime, durere sau umflare în zonele afectate. Acneea poate afecta negativ starea emoțională și autoestima, mai ales în cazurile severe.

Cauzele acneei:

 1. Producția crescută de sebum: Glandele sebacee excesiv de active pot duce la producerea crescută de sebum, creând un mediu propice pentru formarea acneei.

 2. Obstrucția porilor: Celulele moarte ale pielii se acumulează și blochează porii, formând comedoane deschise (puncte negre) sau închise (coșuri).

 3. Proliferarea bacteriană: Bacteriile, în special Propionibacterium acnes, se înmulțesc în porii obstruați, declanșând reacții inflamatorii.

 4. Dezechilibre hormonale: Variațiile hormonale, în special în perioada adolescenței, sarcinii sau menstruației, pot stimula producția de sebum.

 5. Factori genetici: Predispoziția genetică poate influența susceptibilitatea la acnee.

 6. Stresul: Situațiile tensionate pot contribui la apariția sau exacerbarea acneei, datorită eliberării de hormoni de stres.

 7. Dieta: Alimentele cu indice glicemic ridicat sau produsele lactate pot influența acneea în anumite cazuri.

 8. Igiena tenului deficitară, tenul necesită o curățare atentă dimineața si seara chiar daca nu aplicam machiaj pe ten, deoarece ziua se depun pe ten o mulțime de impurități, ce trebuie curățate seara înainte de culcare,( curățat tenul cu un demachiant blând si apoi tonifierea si hidratarea sa), apoi dimineata curătăm tenul de asemenea pentru a elimina impuritățile, toxinele, eliberate peste noapte, apoi urmează tonifiera , aplicam o crema hidratanta si apoi machiajul. 
 9. Acneea apare si in perioada pubertătți, deoarece sun  dereglări hormonale in timpul dezvoltării a tinerilor, apare si când sunt diferite tipuri de parazitoze (aici intervine si tratament intern pentru deparazitare), diverse alergii la anumite alimente, exces de dulciuri.

Abordarea în tratarea acneei:

 1. Îngrijirea corespunzătoare a pielii: Curățarea regulată a pielii cu produse blânde, evitând stoarcerea coșurilor, poate contribui la menținerea sănătății pielii.

 2. Produse de îngrijire cu acid salicilic sau peroxid de benzoil: Aceste substanțe pot ajuta la deschiderea porilor și la controlul bacteriilor.

 3. Tratamente cu retinoizi: Derivați ai vitaminei A, cum ar fi tretinoina, pot ajuta la prevenirea obstrucției porilor.

Prin abordarea holistică a cauzelor și tratamentelor potrivite, gestionarea acneei poate deveni mai eficientă, promovând o piele sănătoasă și încrederea în sine.

Solutia nu este sa le acoperim cu fond de ten, farduri, deoarece se pot acutiza.

In perioada pubertatii sunt indicate suplimentele de Zinc, Spirulina, Weican, Beauty Duo ulei de primula si o gama de cosmetica blanda cu orice tip de ten. 

Suplimente recomandate în tratarea acneeie a adolescentilor:

⭐ Zinc Tiens - 2 capsule, 2 ori/zi, timp de minim 3 luni 
⭐ Weican-Vitality soft gel 1- 2 capsule, de 2 ori/zi, timp de minim 3 luni
Spirulina - 4 capsule Spirulina, 3 cps Zinc, se scoate continutul din capsula, se amesteca cu apa fiarta si racita, apoi se aplica pe ten, se lasa timp de 15-20 minute, apoi curatam fata cu apa calduta si aplicam continutul unei capsule de weican pe fata, se maseaza bine pana patrunde in piele. Intern se administreaza cate 1 cps de 3 ori/ zi inainte de masa cu 30 minute.
⭐ Beauty Duo Ulei de primula 1 cps de 2 ori pe zi
⭐ FOS sirop fructooligozaharide
⭐ Digest natural Tiens
⭐ Tiens Usturoi si Reishi cate 1 cps de 3 ori/ zi
⭐ Loțiune de curățare cu extract de alge marine M & Y HYDRA CELLES TIANE
⭐ Loțiune tonică cu petale cu extract de alge marine M & Y HYDRA CELLES TIANE
⭐ Emulsie hidratantă cu extract de alge marine M & Y HYDRA CELLES TIANE
⭐ Igienizator fructe, legume si carne