Diabetul

În unele situații, se poate declanșa și în urma unei emoții puternice; factorii de stres pot determina creșterea valorilor insulinei. Totuși, sunt situații când putem gestiona aceste momente, iar valorile pot reveni la normal.

Diabetul zaharat este definit ca un grup de boli de metabolism, caracterizate în principal prin hiperglicemie (cantitate crescută de zahăr în sânge), indusă de secreția insuficientă de insulină sau rezistența la insulină.

Diabetul tip 1 afectează 5-10% dintre persoanele cu diabet și se declanșează, de obicei, la vârste mici. Se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină, ceea ce duce la un deficit de insulină. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. În absența producerii adecvate de insulină, afecțiunea se numește diabet zaharat.

Suplimente recomandate in diabet:

⭐ Spirulina
⭐ Tiens Biozinc
⭐ Holican
⭐ Weican Vitality soft gel 
⭐ Tiens Carblock
⭐ Chitosan
⭐ Ican
⭐ Cordiceps
⭐ Calciu cu lecitina

Diabetul zaharat apare atunci când în organism nu există suficientă insulină sau pancreasul nu poate folosi eficient cantitatea de insulină.

Factori de risc diabet de tip 1: regimul sedentar de viață și abundenta calorică a dietei moderne, fapt ce conduce la obezitate sau la indici ai masei corporale ridicați. Tratament: Diabetul zaharat de tip 1 apare în special la copii și tineri și necesită întotdeauna tratament cu insulină, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv, se mai numește și diabet insulino-dependent.

Diabetul zaharat tip 2 apare din cauza rezistenței crescute la insulină a țesuturilor, însoțită de scăderea secreției de insulină. În apariția diabetului de tip 2, cei mai importanți factori sunt: greutatea corporală excesivă, sedentarismul, stresul psihic excesiv sau abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase.

Diabetul gestational este diabetul zaharat care apare pe parcursul sarcinii. Gravida efectuează analize precum glicemia și glucoza în urină, iar în al doilea trimestru de sarcină trebuie să efectueze testul de toleranță la glucoză administrat pe cale orală. Acest tip de diabet vine la pachet cu un risc crescut de accidente pentru făt.

Un nivel crescut al zahărului în sânge poate afecta atât mama, cât și copilul și poate exista riscul de preeclampsie (tensiune arterială crescută), avort spontan sau naștere prematură.

 Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adulții de vârstă mijlocie (40 de ani) sau mai târziu, mai ales la persoane supraponderale. În acest caz, organismul continuă să producă insulină, dar aceasta nu își poate îndeplini rolul în mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesită de regulă tratament cu insulină, fapt pentru care s-a și numit diabet zaharat non-insulino-dependent.

Simptome ale diabetului:

În general, diabetul se caracterizează prin creșterea peste normal a concentrației de glucoză în sânge (hiperglicemie), cu sau fără eliminarea de zahăr prin urină (glicozurie).

Setea excesivă cu aport crescut de apă, eliminarea de urină în cantități mari, foamea excesivă cu ingestia de alimente în cantități mari. Aceste trei simptome, cunoscute în terminologia medicală ca polidipsie, poliurie și respectiv polifagie, sunt în general cauzate de hiperglicemie. Persoanelor care suferă de diabet le pot fi afectate, în timp, inima, vasele sangvine, ochii, rinichii, nervii.

Un diabet zaharat netratat la timp sau neglijat duce la complicații pe tot parcursul vieții:

Retinopatia diabetică este o cauză importantă a orbirii și apare ca urmare a afectării vaselor mici de la nivelul retinei la persoanele cu diabet. După 15 ani de boală, aproximativ 2% dintre bolnavii de diabet orbesc, iar 10% dintre ei suferă de diferite tulburări de vedere. Neuropatia diabetică reprezintă afectarea nervilor.

Aceasta duce la scăderea sensibilității dureroase, tactile, termice în anumite părți ale corpului, afectează capacitatea de mișcare și forța musculară a persoanelor cu diabet. Cel mai frecvent sunt afectate picioarele, neuropatia contribuind la apariția ulcerelor, infecțiilor și deformărilor osoase și articulare.

Insuficiența renală este o altă complicatie care poate apărea în diabet.

Neuropatia diabetică - afectarea nervilor.

Boli renale - nefropatie diabetică.