Hemoroizi

Hemoroizii sunt des intalniti atat la barbati, cat si la femei. Aproape jumatate din populatie are hemoroizi in  jurul varstei de 50 de ani. Hemoroizii sunt des intalniti si la femeile insarcinate. Atat presiunea fatului in abdomen, cat si schimbarile hormonale duc la largirea vaselor hemoroidale. Aceste vase sunt supuse unor presiuni mari in timpul nasteri

Hemoroizii externi sunt vene varicoase localizate sub piele la exteriorul anusului. Acestia sunt frecvent durerosi si apar atunci cand un cheag de sange blocheaza vena. Hemoroizii determinati de blocarea unor vene de cheguri de sange, numiti medical hemoroizi trombotici, necesita tratament imediat

Hemoroizii interni se manifesta prin prezenta sangelui in scaun. Hemoroizii interni ocazional se extind in exteriorul anusului.

Diferite afectiuni pot determina hemoroizii interni sa se umfle sau sa se irite si sa sangereze: traumatizare in timpul travaliului, surplusul de greutate din timpul sarcinii, obezitatea, constipatia cronica , diareea, aporturi sexuale anale.

Hemoroizii interni pot fi durerosi si se pot extinde in afara anusului. Evolutia acestora poate fi impartita in trei stadii: 
-hemoroizii raman inauntrul anusului tot timpul 
-hemoroizii se exteriorizeaza la miscarile intestinale, dar se reintroduc singuri 
-hemoroizii sunt mereu la exterior. 

Tratament