Ce rol are colesterolul in organism?

Participa la diferite procese metabolice, in compozitia unor hormoni (estrogeni, testosteron), vitaminei D, bilei. Organismul uman avand nevoie de colesterol pentru a functiona corect. 

Colesterolul indeplineste multiple roluri in buna functionare a organismului, printre aceste se numara:

  • Colesterolul este precursor direct in sinteza vitaminei D prin expunere la lumina solara, fiind implicat si in producerea hormonilor steroizi, a hormonilor sexuali si reproducatori (testosteron, estrogen, progesteron)
  • Colesterolul faciliteaza absorbtia unor vitamine liposolubile, vitaminele A, D, E, K
  • Contribuie la sistemul natural de aparare al organismului (sistemul imunitar), actioneaza precum un antioxidant, combate radicalii liberi si infectiile.

Recomandari mentinere nivel normal colesterol:

Colesterolul in exces se depune in peretii vaselor de sange care hranesc inima, creierul, precum si alte organe, formand niste depozite dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind ingrosate si rigide. Acest proces se numeste ateroscleroza si determina ingustarea vaselor de sange, cu ingreunarea circulatiei sangelui. Daca un cheag de sange se formeaza in interiorul sau pe suprafata placii de aterom, artera se blocheaza si determina aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Colesterolul crescut este pus pe seama alimentatiei deficitare, lipsei de activitate, a predispozitiilor genetice si variaza de la persoana la persoana. Insa, diferite studii clinice au aratat faptul ca si stresul poate influenta negativ valorile colesterolului in sange. Stresul poate produce cresteri rapide ale concentratiei de hemoglobina si hematocrit (globulele rosii din sange), dar si nivelul de colesterol, independent de regimul alimentar. Astfel, pacientul cu o dieta alimentara echilibrata poate inregistra valori crescute, inexplicabile, ale colesterolului.

Stresul reprezinta un fenomen complex cu multiple efecte asupra organismului. Poate fi generatorul unor tulburari digestive, tulburari emotionale, anxietate, depresie, oboseala cronica si insomnie.

Unul dintre hormonii stresului, cortizolul, hormon cu rol in reglarea glicemiei este secretat in mari contitati in caz de stres cronic, ceea ce poate conduce la cresterea glucozei in sange si producerea unei serii de dereglari in organism.

De asemenea, hiperactivitatea cronica a sistemului nervos simpatic cauzata de stres a fost identificata ca factor capabil sa creasca si sa mentina un nivel ridicat al colesterolului seric.