Pneumonie

Pneumonia reprezinta inflamatia acuta a plamanilor cauzata de o infectie. Multe microorganisme pot provoca pneumonie, incluzand bacterii, virusuri sau fungi. Infectia pulmonara se dezvolta atunci cand agentii patogeni ajung in plamani prin fluxul sanguin sau prin extindere din vecinatate. Un alt mecanism potential identificat recent este disbioza microbiomulul existent in plamani (dezechilibrul bacteriilor normale).

Recomandari:

Pneumonia poate afecta un singur sau mai multi lobi pulmonari (un lob reprezinta o portiune bine definita din plaman, existand 2 lobi in plamanul stang, respectiv 3 lobi in plamanul drept) si se numeste pneumonie lobara. Atunci cand inflamatia afecteaza zone din ambii plamani, adesea in apropierea sau in jurul bronhiilor (tuburi care transportul aerul de la trahee in plamani) se numeste bronhopneumonie.

Sunt foarte multi agenti patogeni. Bacteriile, virusurile, fungii (ciupercile) si parazitii pot cauza pneumonie. Streptococcus pneumoniae (pneumococul) reprezinta inca cel mai frecvent agent patogen pentru toate grupele de varsta. Virusurile respiratorii sunt adesea cauza pneumoniei. Fungii din sol sau excrementele de pasari pot cauza pneumonie. Pneumonia fungica apare in special la persoanele cu sistemul imunitar slabit. Toxocara  produce pneumonia parazitara

Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • febra, frisoane, tuse cu producere de sputa si dificultatea in respiratie (dispnee). 
  • Frecvent, tusea este productiva (produce sputa, sub forma de mucus gros, colorat galben sau verde sau uneori cu striuri de sange) la copiii mai mari si la adulti si este seaca la sugari, copiii mici si persoanele in varsta. Dificultatea in respiratie este de obicei usoara si apare mai ales in timpul unei activitati, rar este in repaus. Durerea in piept este de obicei mai accentuata atunci cand pacientul inspira sau tuseste. Uneori, pacientii pot avea dureri in etajul abdominal superior.
  • Simptomele pneumoniei la sugari si copiii mici se manifesta prin iritabilitate si agitatie. Persoanele in varsta pot fi confuze sau obnubilate. Persoanele in varsta si copiii mici pot avea dificultate in a comunica durerea in piept si dificultatea de respiratie. Febra este frecventa, dar poate sa nu apara la persoanele in varsta si cu sistem imunitar slabit.

Pneumonia poate provoca complicatii, in special la persoanele cu sistem imunitar slabit sau afectiuni cronice asociate cum ar fi diabetul zaharat, 

  • Bacteriile de la nivelul plamanului se pot raspandi in sange. Diagnosticul se pune in urma detectarii bacteriilor prin cultivarea unei probe de sange (hemocultura). Poate sa apara septicemia, o infectie generalizata severa cauzata de diseminarea bacteriei in intreg organismul, prin intermediul sangelui cu hipotensiune arteriala, soc septic si, in unele cazuri, insuficienta multipla de organ.
  • Daca pneumonia nu este tratata, poate sa se formeze lichid in jurul plamanilor in cavitatea pleurala, denumit revarsat pleural. Pleura este o membrana subtire care acopera exteriorul plamanilor si interiorul cutiei toracice. Lichidul se poate infecta cu formarea de puroi (empiem pleural) care trebuie drenat.
  • Rinichii, inima sau ficatului pot fi lezate ca urmare a cantitatii insuficiente de oxigen sau daca exista o reactie excesiva a sistemului imunitar la infectie.