Imunitate

Simptome: stare de epuizare, chiar si atunci cand pacientul nu trebuie sa depuna un volum mare de munca sau efort fizic, infectii severe raceala sau gripa recurente, infectii recurente cu herpes simplex I,sau  genital, inflamarea nodulilor limfatici, cancer.

Sistemul imunitar are rolul de a identifica si combate in mod eficient substantele sau microorganismele straine, adica agenti patogeni, acestia indiferent de natura lor, odata ajunsi in organism, secreta anumite toxine care au capacitatea de a afecta functionarea normala a diverselor organe vitale.

Sistemul imunitar este format din limfocite sau celule albe si anticorpi, proteine complexe din sange, cu rolul de a combate microorganismele straine, fagocite, celule care detin functia de a indeparta microoganismele straine combatute de limfocite. In plus, sistemul imunitar este sustinut de timus, splina, maduva spinarii si o retea de capilare si glande limfatice. 

Pe masura ce inaintam in varsta, imunitatea scade, asa cum fenomenul de imbatranire afecteaza sistemul cardiorespirator si celelalte organe, la fel se intampla si cu sistemul imunitar, desi memoria imunologica devine mult mai bogata, organele limfoide se uzeaza o data cu inaintarea in varsta. Pe masura ce inaintam in varsta, in timpul aparitiei si evolutiei bolii, organismul acumuleaza suplimentar deseuri toxice rezultate, mai ales, din lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni.

Limfocitele sunt celule care secreta molecule numite anticorpi sau imunoglobuline, astfel, limfocitele produse de maduva osoasa ajung in ganglioni si splina, unde se transforma in plasmocite (cele care secreta anticorpii).

Tratament