Psoriazisul

debuteaza, in interiorul corpului, fiind o boala a sistemului imunitar. Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica care afecteaza aproximativ 2% din populatia generala. In aproximativ o treime din cazuri, problema imunitara este genetica. In familia persoanelor cu psoriazis exista frecvent si alti membri cu aceasta boala. Totusi, si alti factori au un rol in aparitia bolii. Psoriazisul a fost asociat cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococica, infectiile virale, precum si anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele (folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale) si litiumul (prescris pentru tulburari afective).

Psoriazisul poate aparea in zone variate ale corpului, avand simptome usor diferite; cele cinci variante ale bolii sunt cunoscute sub numele de: psoriazis in placi, psoriazis gutat, psoriazis inversat, psoriazis pustulos si psoriazis eritrodermic.

Recomandari:

Multe persoane predispuse la psoriazis pot ramane asimptomatice ani buni pana cand un factor de mediu devine declansator.

Alte cauze: infectiile, respiratorii si cutanate, clima, in special vremea rece sau uscata, o rana la nivel cutanat (intepatura de tantar, insolatie severa), stresul, consum de alcool exagerat, anumite medicamente.

Simptome:

  • Piele cu mancarimi, uscata, crapata, care poate sangera
  • Placi bine delimitate, de culoare rosie, acoperite de scuame sidefii, care apar simetric, cu precadere in anumite zone - coate, genunchi, interfesier sau la nivelul scalpului, uneori pe trunchi, brate si picioare (psoriazis in placi)
  • Numeroase pete mici, scuamoase, de culoare rosie, raspandite pe brate si picioare (psoriazis gutat)
  • Zone netede de piele rosie, inflamata, la nivelul pliurilor axilelor, in zona inghinala, fese, zona genitala sau sub sani (psoriazis inversat)
  • Zone pe piele pline de cosuri sau pustule (psoriazis pustulos)
  • Unghii ingrosate, crestate sau cu adancituri punctiforme

Tipuri de psoriazis:

  • Psoriazis in placi, cel mai frecvent, manifestandu-se in 80-90% din cazuri,  caracterizat de pete groase si rosii pe piele, frecvent avand un strat alb sau argintiu.
  • Psoriazis gutat, apare sub forma unor pete mici rosii pe piele, afecteaza aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis, debuteaza in copilarie sau adolescenta.
  • Psoriazis inversat, apare frecvent in pliurile pielii, de obicei sub sani, in zona subratului sau intre coapse. Petele sunt rosii, frecvent lucioase si fine la palpare.
  • Psoriazis pustulos,  o forma severa de psoriazis, care se dezvolta rapid prin pustule albe inconjurate de roseata. Poate afecta anumite zone ale corpului, precum mainile si picioarele, sau pot afecta intreaga suprafata a pielii.
  • Psoriazis eritrodermic, denumit psoriazis exfoliant – este un tip rar de psoriazis care se prezinta sub forma unor arsuri severe. Afectiunea reprezinta o urgenta medicala.
Persoane predispuse la psoriazis sunt cele care sufera de stres, depresie, anxietate, cele care fac frecvent infectiii respiratorii (polipi, sinuzita), persoanele obeze, alcoolicii, pacientii cu HIV, dar si persoanele care urmeaza un anumit tratament medicamentos.
O infectie bacteriana declanseaza debutul psoriazisului la copii  sau copiii care mostenesc anumite gene de la parinti au risc crescut de a face psoriazis. 

Simptomele psoriazisului pot fi temporare, pe urma pot sa reapara la anumite intervale. Cea mai buna metoda de a preveni simptomele este sa eviti factorii declansatori.

Organismul are tendinta sa aiba o reactie inflamatorie la stres. Psihoterapia, yoga, tehnici de meditatie si relaxare sunt de ajutor.
Evita  medicamentele care interfereaza cu raspunsul autoimun al organismului si provoaca inflamatie. Acestea pot fi pe baza de litiu, medicamente antihipertensive sau antiinflamatoare nesteroidiene folosite pentru tratarea artritei.
Episoadele de psoriazis se pot declansa dupa o durere de ureche, inflamarea polipilor sau o infectie respiratorie sau cutanata.
Anumite alimente provoaca inflamatie in corp – carnea rosie, lactatele, grasimile, alimentele procesate, zaharurile rafinate, rosiile, cartofii, ardeii, citricele. Exista insa si alimente care reduc inflamatia: pestele gras (somon, ton), semintele (de in, de dovleac), nuciferele (in special nucile si migdalele), legumele cu frunze verzi (precum spanacul sau kale). Cere sfatul medicului in legatura cu suplimentele alimentare pe care le poti lua daca alimentatia ta este deficitara in anumite substante nutritive.