Depresia, anxietatea

Anxietatea este raspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frica sau de teama in legatura cu evenimente viitoare in viata dumneavoastra. Depresia este o tulburare a dispozitiei care provoaca un sentiment persistent de tristete si pierderea interesului fata de activitatile care va bucurau candva. Denumita si tulburarea depresiva majora, aceasta afecteaza modul in care te simti, gandesti si te comporti  si poate duce la o varietate de probleme, atat emotionale, cat si fizice.

Simptome:  plans facil,  sentiment de gol interior, asociat sau nu cu anxietate severa, absenta placerii din toate sau aproape toate activitatile zilnice,  oboseala extrema sau pierdere a energiei,  modificari in apetit sau greutate, probleme de somn, modificari in felul de a vorbi si a merge,  sentimente de vinovatie, fara o cauza aparenta, dificultati in concentrarea atentiei si in luarea de decizii,  ganduri despre moarte sau sinucidere. agitatia, nesiguranta si tremuratul, greata, bufeuri de caldura si de frig, ameteala, dificultati de respiratie sau urinarea frecventa in absenta unei amenintari rationale. Sentimente prelungite de tristete sau iritabilitate, pierderea interesului fata de activitati care altadata iti placeau, sentimente de vinovatie, sentimentul lipsei de valoare sau lipsa de speranta

Recomandari:

Depresia poate avea forme usoare, severe, moderate, melancolice sau psihotice.

Melancolia este atunci cand nu mai gaseste placere in nimic din ce-i placea inainte sa se imbolnaveasca. 

Depresia Psihotica, atunci cand au halucinatii si incep sa creada despre sine lucruri care nu exista. Ei cred ca sunt urmariti, ca toata lumea e impotriva lor, ca ei cauzeaza boala si ca lucruri rele se petrec in preajma lor.

Depresia Ante si postnatala, este o perioada vulnerabila pentru femei, cu multe schimbari hormonale dar si de statut social. Nu trebuie neglijata aceasta depresie pentru ca mama poate ajunge sa puna in pericol bebelusul.

Tulburarea bipolara, stresul si starea de conflict pot declansa aceasta boala,adesea gresit diagnosticata ca  schizofrenie, tulburare de atentie, abuz de substante,

Tulburare distimica, o persoana cu simptome de depresie usoara este diagnosticata dupa 2 ani ca fiind distimica.

Depresie sezoiera, nu are cauze precise dar se presupune ca are legatura cu durata expunerii la lumina solara. Cele mai multe depresii sezoniere se petrec iarna, insa sunt si persoane care sufera de depresie sezoniera vara. Diagnosticarea se face daca timp de cativa ani pacientul a avut aceleasi simptome in aceeasi perioada din an. Se manifesta prin lipsa energiei, somnolenta, exces de mancare, crestere in greutate. Este mai raspandita in zonele cu clima rece.

Suplimentele cu continut de B-uri, lecitina, vitamine si minerale sunt de ajutor in sustinerea sistemului nervos central(SNC).

SNC vă permite să gândiți, să simțiți și să vă mișcați. Este responsabil pentru orice, de la respirație și ritmul cardiac până la simțul tactil și gustativ. Acesta vă coordonează mișcările și activitățile și vă ajută să răspundeți la mediul înconjurător. A trăi o viață de zi cu zi fără un sistem nervos central sănătos ar fi foarte dificil.

Puteți face multe lucruri pentru a vă proteja SNC: o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, un somn suficient și gestionarea eficientă a stresului.

Stresul cronic are ca rezultat niveluri ridicate de cortizol, inflamații ale sistemului nervos periferic și central și disfuncții ale celulelor imunitare protectoare din SNC numite microglia - toate acestea contribuind la deteriorarea cognitivă și demență.

Somnul redus este asociat cu afectarea cognitivă și neuroinflamarea. Chiar și o singură noapte de privare de somn poate crește în mod semnificativ substanțele din creier numite plăci Aβ, care sporesc inflamația și contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Activitatea fizică regulată poate preveni declinul cognitiv odată cu îmbătrânirea și este corelată cu o reducere cu 45% a riscului de a dezvolta boala Alzheimer, 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată cinci zile pe săptămână sau 20 de minute de activitate aerobică viguroasă trei zile pe săptămână.

Adoptarea unei diete mediteraneene încetinește declinul cognitiv în timpul îmbătrânirii normale și promovează o microbiotă intestinală sănătoasă, reducând inflamația în SNC. De asemenea, vă puteți proteja sănătatea intestinală prin asigurarea unui aport adecvat de acizi grași omega-trei, zinc, fier și vitaminele D, A și E.