Hepatita

Hepatita C este  cea mai frecventa forma de hepatita cronica transmisa pe cale injectabila. Determina 20% din hepatitele acute, 70% din hepatitele cronice, 40% din cirozele hepatice, 60% din cancerele hepatice si 50% din indicatiile de transplant hepatic. 

Hepatita A  Virusul patrunde in organism pe cale digestiva, se multiplica in ficat si se elimina prin bila, si se regaseste in fecale cu 15 zile inainte si 7 zile dupa faza icterica. Transmiterea se face pe cale fecal-orala, incubatia fiind de 15-45 de zile.

Hepatita B transmiterea facandu-se: pe cale sexuala (contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare si perinatala (de la mama infectata la nou-nascut) sau prin transfuzii sangvine cu sange infectat, prin utilizarea seringilor si acelor contaminate, manevre sangerande la stomatologie, manichiura, pedichiura, piercing etc.).

Simptomele: icter (ingalbenirea pielii sau a scleroticelor - partea alba a ochilor si/sau colorarea in maro sau portocaliu a urinii); simptome asemanatoare celor date de gripa, cum ar fi febra, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata si varsaturi; decolorarea scaunului (fecalelor); oboseala inexplicabila, care persista saptamani sau luni de zile; dureri abdominale. 

Aceste simptome apar dupa o perioada de incubatie de 1-6 luni dupa expunerea la virus. Aproximativ 30% din bolnavi sunt complet asimptomatici. 

Evolutia naturala a hepatitei cronice B tinde spre ciroza hepatica si cancer. Principalul scop al tratamentului este de a stopa aceasta evolutie.

Tratament